De innovatieve sleepboot ‘Multratug 32’ van Multraship vaart op duurzame diesel

Het familiebedrijf waartoe het Terneuzense sleep- en bergingsbedrijf Multraship behoort heeft samen met internationale partners een innovatieve havensleepboot ontwikkeld en er daarvan inmiddels twee laten bouwen die beiden door Multraship zullen worden ingezet. De sleepboot, genaamd CARROUSEL RAVE TUG (CRT), biedt een doeltreffende oplossing voor de huidige uitdagingen in de zeescheepvaart.

Kapseizen is onmogelijk
De CRT is de eerste sleepboot die afrekent met het grote risico van kapseizen tijdens het slepen. Omgetrokken worden door de sleeplijn is met de CRT niet meer mogelijk. De Carrousel is een vrij draaiende ring rond het dekhuis van de sleepboot. De hierop gemonteerde sleeplier kan verticaal 45 graden kantelen. Dit betekent dat het aangrijppunt van de sleepkracht op de CRT dynamisch is en zich altijd aan de stand van de sleeplijn aanpast op een wijze die een optimale stabiliteit van de sleepboot garandeert. Hierdoor kan de CRT op een volkomen veilige manier de weerstand van de romp inzetten voor het opwekken van sleepkracht om de sleep te helpen sturen en remmen bij het in- en uitvaren van havens.

Dankzij het unieke ontwerp, dat in feite voor haar werking zo veel mogelijk gebruikmaakt van de kinetische energie in de sleep in plaats van alleen het eigen motorvermogen, wordt er bij gelijke sleepkracht ook een veel lager brandstofverbruik gerealiseerd. De besparing bedraagt tenminste 25% voor een doorsnee assistentie van een zeeschip. Hierdoor daalt ook de emissie van schadelijke stoffen aanzienlijk. Multraship gaat hierin nog een stap verder en kiest voor het gebruik van duurzame brandstof.

Multratug 32 vaart op duurzame brandstof
De eerste CRT, genaamd ‘Multratug 32’, is reeds in de vaart genomen. De sleepboot vaart sinds februari 2018 op de duurzame dieselbrandstof van De Pooter Olie. Dankzij deze duurzame brandstof daalt de uitstoot van roet en fijnstof met 16,5% en behaalt de Multratug 32 een CO2-reductie van 44,7% ten opzichte van reguliere diesel. Multraship en De Pooter Olie zetten hiermee een toonaangevende stap naar een duurzame toekomst.

Op weg naar een schone toekomst
Benieuwd welke mogelijkheden en voordelen de duurzame brandstof voor uw bedrijf kunnen bieden? Voor informatie of een vrijblijvend adviesgesprek kunt u contact opnemen met De Pooter Olie via het e-mailadres info@depooterolie.nl of het telefoonnummer 0115-613438. Wij denken graag met u mee.